Organisaties:

1.  Mensa Nederland Mensa is een wereldwijde organisatie van mensen die hoog scoren op gestandaardiseerde IQ test. Om tot Mensa te worden toegelaten moet worden voldaan aan het Toelatingscriterium van een score in het 98e of 99e percentiel van een intelligentietest. De vereniging Mensa Nederland maakt deel uit van de internationale organisatie Mensa International.

2.  Mensa International  Mensa provides a forum forintellectual exchange among members. Itsactivities in-clude the exchange of ideasbylectures, discussions, journals, special- interest groups, andlocal, regionalnationalaninternationalgatherings; the investigations of members opinionsand attitudes; and assistance to researchers, insideanoutside Mensa in project dealingwithitelligence of Mensa

3.  Perdix De doelstelling van de stichting Perdix is het leren, het onderwijzen en het begeleiden van hoogbegaafde VWO-leerlingen te ondersteunen en waar mogelijk te verbeteren. Perdix organiseert o.a. cursussen Compacten en Verrijken voor docenten in het VWO. Compacten en Verrijken is een door de PABU ontwikkelde methode om het onderwijs systematisch aan te passen aan begaafde VWO leerlingen, rekening houdend met de mogelijkheden van de school.

4.  Pharos  Met 3500 leden is Pharos de grootste landelijke vereniging van ouders van hoogbegaafde kinderen. Actieve regionale ledengroeperingen vormen de basis van de vereniging. Pharos wil bereiken dat de Nederlandse samenleving in het algemeen en ouders in het bijzonder hoogbegaafde kinderen herkennen, erkennen en accepteren, en op een positieve manier met hen omgaan.

5.  Stichting Plato  Stichting Plato is actief op het gebied van informatieverstrekking over en belangen behartiging van hoogbegaafde leerlingen.

6.  Eleonoor van Gerven  Eleonoor van Gerven heeft een adviesbureau in Almere en geeft regelmatig cursussen over onderwijs aan begaafde leerlingen

7.  HINT- Nederland  Deze site is van ouders van begaafde leerlingen. Hun insteek is vooral het onderwijsaanbod aan begaafde leerlingen. Per provincie zijn er subverenigingen.

8.  Stichting Leerplan Ontwikkeling (http://www.infohoogbegaafdheid.nl)

9.  ABC Onderwijsadviseurs Amsterdam. Expertiseteam voor meer- en hoogbegaafdheid regio Amsterdam; Specialisten hoogbegaafdheid: Drs. J.F Verouden en Drs. A. Groot. Baarsjesweg 224, 1058 AA Amsterdam. Tel.: (020) 799 00 10 Fax (020) 799 00 20 www.hetabc.nl

10. Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Montessorilaan 10 Postbus 9104- 6500 HE Nijmegen. Tel.:(024) 3616146 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

11. PABU Psychologisch Adviespraktijk Begaafden Utrecht. Heidelberglaan 1, de ‘uithof’ in Utrecht. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

12. ECHA European Council for High Ability e-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.