Voor sommige kinderen is het noodzakelijk dat zij onderwijs en ondersteuning (extra hulp) krijgen in een (zeer) gespecialiseerde onderwijsomgeving. Het kind heeft dit nodig om te leren en zich verder te kunnen ontwikkelen. Wanneer dit aan de hand is, kan de school bij het samenwerkingsverband de aanvraag indienen om toegang te krijgen tot een school voor speciaal (basis)onderwijs.  Het schoolbestuur  vraagt dan aan het samenwerkingsverband de toelaatbaarheidsverklaring af te geven. Zonder deze toelaatbaarheidsverklaring kan een school voor  speciaal (basis)onderwijs het kind niet als leerling inschrijven. De school krijgt dan ook geen geld van de overheid om deze leerling onderwijs te geven.

De schoolbesturen en scholen van het samenwerkingsverband hebben samen afspraken gemaakt over de wijze waarop een leerling toegang kan krijgen tot een school voor speciaal (basis)onderwijs. Dit staat beschreven in de routekaart extra ondersteuning.

Het schoolbestuur van de school waar de leerling staat ingeschreven of waar de ouders het kind hebben aangemeld, vraagt de toelaatbaarheidsverklaring aan bij BePO. Het schoolbestuur onderbouwt de aanvraag met betrouwbare informatie die aantoont dat plaatsing in de (zeer) gespecialiseerde onderwijsomgeving voor het kind noodzakelijk is. 

Download hier: Toegang tot de school voor speciaal (basis)onderwijs om te controleren waar een aanvraag aan moet voldoen.

Het aanvragen van de toelaatbaarheidsverklaring gaat als volgt: 

Document 1: Ga naar 'Formulieren' voor het downloaden van het benodigde formulier, en sla deze op als 'aanvraag TLV - naam betreffende leerling'. Vul daarna het fomulier in.
Document 2: Het onderwijskundig rapport van de leerling invullen en bijvoegen. De school kan hiervoor het eigen format gebruiken.
Document 3: Het ontwikkelingsperspectief dat de school in samenspraak met ouders heeft opgesteld bijvoegen. BePO beschikt over een format voor het  ontwikkelingsperspectief. De school kan ervoor kiezen het eigen format te gebruiken.

Bij aanvraag jong kind: Wanneer de aanvraag een jong kind (4-jarige) betreft kunnen de twee laatste documenten worden vervangen door andere documenten  die onderbouwen dat plaatsing in de (zeer) gespecialiseerde onderwijsomgeving voor het kind noodzakelijk is.          

De aanvraag digitaal versturen naar:
Jeanet Vegter: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees in de jaarplanning wanneer de TLV-aanvragen uiterlijk ingeleverd moet zijn en besproken zullen worden.

Hieronder treft u twee voorbeelden aan van een toelaatbaarheidsverklaring:
TLV SO
TLV SBO